luni, 24 septembrie 2012

A fi sau a nu productiv, aceasta este intrebarea

Un articol scris de Alina Buzatu

La ultima intalnire de la Coaching Support Group Bucuresti, am discutat despre productivitate cu invitata noastra, Clementina Anghelache

Tema productivitatii este destul de des adusa in diferite discutii. Auzim in diverse contexte de viata si profesionale cat de important este sa fii productiv, incat, cuvantul "a fi productiv", a devenit aproape un cliseu. De putine ori insa, productivitatea este conectata cu un mod concret de masurare si monitorizare a ceea ce se vrea productiv.

Definitia din dictionar spune ca productivitatea este rezultatul raportului dintre iesiri (adica rezultatele obtinute) si intrari, de exemplu, numarul de ore necesare pentru ca rezultatul obtinut sa aiba loc. 

In contextul de viata prezent in care timpul este din ce in ce mai limitat, intreruperile care diminueaza puterea de concentrare sunt la ordinea zilei iar rezultate cat mai concrete se doresc obtinute ieri, a fi sau nu productiv, devine o intrebare cu miza. Si daca iti pui aceasta intrebare, iti propun sa te uiti la:

1. Rezultate
Productivitatea este cat se poate obiectiva in aceeasi masura in care rezultatele pe care vrei sa le obtii sunt concrete, masurabile si specifice. Daca rezultatul pe care doresti sa-l atingi este vag, confuz si subiectiv, nu ai cum sa vorbesti despre productivitate. De exemplu, daca iti propui ca la final de saptamana sa nu mai fii asa de stresat, cum masori "mai putin stresat"?

2. Cum masori atingerea rezultatelor?
Daca definiesti ca masura lui "mai putin stresat" este reflectata in:
- sa reusesti sa-ti iei o ora pe seara timp liber pentru tine
- sa nu mai sari peste masa de dimineata
- sa nu mai iei cina mai tarziu de ora 20:00
- sa pleci de la servici nu mai tarziu de ora 19:00,  la finalul unei saptamani, avand definiti acesti parametrii de iesire, poti sa stii daca ai fost sau nu productiv in diminuarea stresului din viata ta.

3. Cum obtii rezultatele?
Ca sa poti avea o imagine corecta pentru cat de productiv esti, este nevoie sa te uiti alaturi de rezultatele obtinute si la modul in care ai obtinut rezultatele respective. Cu siguranta timpul este un factor determinat al productivitatii (cu cat numarul de ore este mai mic, cu atat productivitatea este mai mare). Insa alaturi de timp, trebuiesc luati in calcul si alti parametrii "de intrare", de exemplu energia depusa, consumul intelectual si sufletesc, cu alte cuvinte "cat de mult te-a costat" sa produci acel rezultat, excluzand parametrul timp. Acesta a fost una dintre ideile care mi-au placut cel mai mult in timpul discursului Clementinei.

Pentru ca ne aflam la un grup de coaching, am explorat alaturi de Clementina si modul prin care coaching-ul influenteaza productivatetea si obtinerea rezultatelor dorite in termenii in care ni-i dorim. Concluzia pe scurt? Apelezi la coaching, atunci cand vrei ca rezultatele dorite sa fie obtinute intr-un balans cat mai bun dintre timp investit, energie depusa, efort consumat si rezultatul scontat.

Iata cateva poze de la intalnire:



Mai multe poze poti vedea aici.

Ar mai fi cateva idei frumoase de mentionat, insa nu am sa-ti stric placerea de a le gasi singur, urmarind filmuletul intalnirii, pe care il vom posta in curand pe blog.

Daca ti-a placut acest articol, da-ne un like pe pagina noastra de facebook.

Ne-am bucura sa te avem ca si membru virtual in cadrul grupului nostru,
insa ne-am bucura si mai mult, daca ne-am cunoaste personal la una din intalnirile noastre din cadrul Coaching Support Group Bucuresti.

Te asteptam cu drag!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu